Επιστροφή στα Άρθρα

Συνέντευξη Grails: "Το να κάνεις τέχνη που υπάρχει έξω από το mainstream είναι μια πολιτική πράξη"

Lung Fanzine - Συνέντευξη Grails:
Συνέντευξη Grails:
Συντάκτης:
Θεοδόσης Γενιτσαρίδης
Ημ/νία:
Apr 17, 2024

The Holy Grail of instrumental rock…

Με την ευκαιρία της εμφάνισης των Grails στο Temple την Παρασκευή 19/4, ανεβάζουμε ένα preview της συνέντευξης που έδωσαν στον Θεοδόση Γενιτσαρίδη. Την πλήρη συνέντευξη θα μπορείτε να την διαβάσετε στο τεύχος #21 του Lung!

Μπορείτε να μοιραστείτε την έμπνευση πίσω από τον τίτλο και το γενικό θέμα του άλμπουμ;

Emil Amos: Ο τίτλος του άλμπουμ επιλέχθηκε από έναν φίλο μου που είναι Αιγυπτιολόγος στην Ελβετία. Σημαίνει ότι όταν η ζυγαριά του σύμπαντος είναι εκτός ισορροπίας, ο Maat έρχεται να σκοτώσει όλους τους ψευδοπροφήτες για να ξαναφτιάξει τον κόσμο.

Ποιος αποφάσισε για την αλλαγή της καλλιτεχνικής κατεύθυνσης στο νέο άλμπουμ;

Ilyas Ahmed: Οποιαδήποτε αλλαγή ή απόφαση για τη μουσική κατεύθυνση υπαγορεύεται από τη χημεία μεταξύ μας στο συγκρότημα, κατά την άποψή μου.

Alex John Hall: Κάθε δίσκος των Grails αλλάζει λίγο κατεύθυνση, οπότε νομίζω ότι οι ακροατές το περιμένουν. Τα γούστα μας εξελίσσονται συνεχώς.

Μπορείτε να μας καθοδηγήσετε στη δημιουργική διαδικασία πίσω από το άλμπουμ; Πώς ενώθηκαν τα τραγούδια και υπήρξαν προκλήσεις που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της παραγωγής;

Emil Amos: Μαζευόμαστε και κάνουμε ένα τεράστιο χάος στο στούντιο και στη συνέχεια σβήνουμε αργά τα μείγματα μέχρι να δημιουργηθεί ένα ευχάριστο σχήμα.

Ilyas Ahmed: Συγκεντρωνόμαστε σε ένα δωμάτιο, παίζουμε και αλλάζουμε σημεία και ενορχηστρώσεις. Μετά από το βασικό tracking, τελειοποιήσαμε τις μελωδίες στα home studio μας κατά τη διάρκεια εκείνης της παράλογης χρονικής περιόδου που ήμασταν όλοι σε καραντίνα στο σπίτι.

Είστε πολιτικοποιημένα άτομα; Έχετε κάποιους τίτλους τραγουδιών που περιλαμβάνουν τη λέξη πολιτική”. Ό,τι κάνουμε στην καθημερινότητά μας είναι πολιτική πράξη;

Alex John Hall: Σίγουρα. Δεν νομίζω ότι κανένας από εμάς εμπλέκεται στο γελοίο σκουπιδοθέατρο της λαϊκής πολιτικής, με επιφανειακές έννοιες τύπου “δεξιά εναντίον αριστεράς” κ.λπ. Αλλά στον κόσμο μας σήμερα, απλώς και μόνο το να προσπαθούμε να σκεφτόμαστε κριτικά και να μένουμε στην πλευρά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ευπρέπειας, καταλήγει να μοιάζει ριζοσπαστικό.

Ilyas Ahmed: Το προσωπικό είναι πολιτικό και το αντίστροφο. Το να κάνεις τέχνη που υπάρχει έξω από το mainstream είναι μια πολιτική πράξη, κατά την εκτίμησή μου.

Emil Amos: Νομίζω ότι η μουσική των Grails αντικατοπτρίζει τη δική της προοδευτική πολιτική με τον τρόπο της, αλλά αυτό είναι κάτι που συνήθως δεν αναφερόμαστε άμεσα. Τελικά, νομίζω ότι η αγάπη μας για τους ανθρώπους και την ιστορία εμφανίζεται στη μουσική.

Οι ΗΠΑ βιώνουν ένα δυναμικό πολιτικό τοπίο. Πώς, αν όχι, το τρέχον πολιτικό κλίμα επηρεάζει τη μουσική, τη ζωή ή τη δημιουργική σας νοοτροπία;

Ilyas Ahmed: Δείτε την παραπάνω ερώτηση. Είναι αδύνατο να μην επηρεαστείς από την παραφροσύνη του κόσμου.

Emil Amos: Η κατάσταση των πραγμάτων στις ΗΠΑ ήταν τόσο απογοητευτική για τόσο καιρό που σίγουρα μας δίνει λόγο να κάνουμε σταθερά απαισιόδοξη ή σκοτεινή μουσική. Ωστόσο, είναι σημαντικό να είμαστε φανερά επαναστάτες για να παραδειγματίζονται οι νεότεροι .

Υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι χώροι ή πόλεις σε αυτήν την ευρωπαϊκή περιοδεία στις οποίες είστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι να εμφανιστείτε, εκτός από την Αθήνα;

Alex John Hall: Παίζουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια… και συνήθως θα έπαιρνα την ευκαιρία να πω κάτι κακό για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά στην πραγματικότητα ανυπομονώ να επιστρέψω εκεί αυτή τη φορά. Η Βρετανία είναι καταθλιπτική με έναν οικείο τρόπο, υποθέτω.

Ilyas Ahmed: Η Αθήνα είναι ιδιαίτερα συναρπαστική, καθώς η οικογένεια της μητέρας μου είναι ελληνική, ο παππούς μου ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Λέσβο πριν από χρόνια και χρόνια. Ανυπομονώ να παίξουμε ξανά sτο Roadburn Festival στην Ολλανδία, καθώς και για τις συναυλίες στο Ηνωμένο Βασίλειο με τον καλό μας φίλο James Blackshaw. Προσωπικά ενθουσιασμένος που θα παίξω στο Μπρίστολ, τη γενέτειρα του Crescent και του trip hop.

Τι μπορούν να περιμένουν οι fans σας στην Αθήνα και γενικά στην Ευρώπη από τις ζωντανές εμφανίσεις σας στη νέα σας περιοδεία; Οποιεσδήποτε εκπλήξεις ή ιδιαίτερες στιγμές που θα έπρεπε να περιμένουν;

Emil Amos: Έχουμε επαναφέρει μερικά παλαιότερα τραγούδια από τους δύο πρώτους δίσκους, κάτι που έχει κάνει το νέο tracklist πραγματικά ξεχωριστό για εμάς.

 

Τα υπολοιπα, στο εντυπο!

 

Μοιραστείτε το

Διαβάστε επίσης