Επιστροφή στα Άρθρα

Η νομαδική ζωή των Hackedepicciotto

Lung Fanzine - Η νομαδική ζωή των Hackedepicciotto
Η νομαδική ζωή των Hackedepicciotto - Συντάκτης
Συντάκτης:
Χριστίνα Δραγγανά
Ημ/νία:
Nov 12, 2022

Η Danielle de Picciotto μετακόμισε από τη Νέα Υόρκη στο Βερολίνο το 1987 για να γίνει η frontwoman της μπάντας Space Cowboys, εκεί συνάντησε τον Alexander Hacke μπασίστα των Einstürzende Neubauten κι έκτοτε έγιναν αχώριστοι. Το καλλιτεχνικό ζευγάρι παντρεύτηκε το 2006 κι έκτοτε έχουν συνεργαστεί, για πάνω από δύο δεκαετίες, με αναρίθμητα διεθνή projects και παράλληλα κυκλοφορούσαν τις δικές τους συνθέσεις.

Το 2010 ο Alexander και η Danielle αποφάσισαν να αφήσουν το σπίτι τους στο Βερολίνο και να γίνουν περιπλανώμενοι μουσικοί, κοινώς νομάδες. Ένιωθαν πως η ζωή στην πόλη τους ακολουθούσε μια πορεία που δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν. Τα ενοίκια είχαν φτάσει στο θεό και η πόλη είχε γεμίσει με hipster και φυσικά το φαινόμενο gentrification είχε αρχίσει να κάνει έντονα αισθητή την παρουσία του.

Παρότι αγαπούν και οι δύο το Βερολίνο ένιωσαν την ανάγκη αλλαγής τοπίου, ανοίγοντας νέους ορίζοντες κι ευελπιστώντας πως η αλλαγή θα τους έφερνε πιο κοντά σε έναν τρόπο βιοπορισμού που θα βασιζόταν αποκλειστικά στη σύνθεση ανεξάρτητης, πειραματικής μουσικής χωρίς να χρειάζεται να αναλώνονται σε «κανονικές» δουλειές. Φυσικά, η τελευταία πεποίθηση προκύπτει από την ιδέα πως η τέχνη και η μουσική είναι καριέρες που θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν, όπως όλες οι άλλες, και φυσικά πως θα έπρεπε οι καλλιτέχνες να επιβιώνουν μέσα από το μόχθο τους να κάνουν τέχνη.

Έτσι, ξεφορτώθηκαν σχεδόν όλα τους τα υπάρχοντα, μετακόμισαν τα υπόλοιπα σε αποθήκη κι άρχισαν να ταξιδεύουν. Δε μιλάμε ούτε για εικοσάχρονα ούτε για χίπηδες. Ούτε σκόπευαν να ζουν σε ξένους καναπέδες, παρότι κάποιες φορές ήταν αναπόφευκτο. Κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια για να μειώσουν τα έξοδά τους στο ελάχιστο δυνατό και να ελευθερωθούν από οτιδήποτε θα τους αποσπούσε από το σκοπό τους, που δεν ήταν άλλος από τη σύνθεση, το γράψιμο και τη μουσική δημιουργία. Επίσης, επειδή δεν είχαν αποταμιεύσεις, έπρεπε να σχεδιάσουν το πλάνο για ένα ολόκληρο χρόνο ώστε να βεβαιωθούν πως δε θα βρεθούν στο δρόμο, χωρίς καθόλου χρήματα.

Όλα τα παραπάνω προϋπέθεταν πολλή δουλειά, να κλείσουν διεθνή τουρ και παράλληλα διαμονή σε κάθε μέρος που επισκέπτονταν. Τα δύο πρώτα χρόνια ήταν συναρπαστικά. Τα χρέη τους είχαν εξαφανιστεί επειδή το κόστος ζωής είχε γίνει πολύ χαμηλό, επίσης η εξερεύνηση νέων προορισμών ήταν συναρπαστική. Έμειναν για τρεις μήνες στην Πράγα , εργάστηκαν στη Βιέννη στην παραγωγή μιας ταινίας για την οποία έγραψαν τη μουσική. Περιόδευαν ένα μήνα, στην ανατολική Ευρώπη με την Julie Cruise και τον Kid Kongo, εκάναν ηχογραφήσεις στη Νέα Υόρκη και ολοκλήρωσαν ένα άλμπουμ στο Detroit σε συνεργασία με τους Crime & the City Solution. Ένιωθαν πως επιτέλους είχαν βρει ένα τρόπο να επιβιώνουν χωρίς να χρειάζονται πολλά χρήματα.

Φυσικά στη νομαδική τους ζωή έχουν συμμάχους αγαπημένους τους φίλους και γνωστούς. Παρά τα τόσα ταξίδια έχουν χτίσει ένα υπέροχο δίκτυο φίλων που είναι πολλά παραπάνω από μια ομάδα στα social media.

Καθώς ταξίδευαν και παράλληλα εργάζονταν κατάλαβαν πως το φαινόμενο του gentrification τους ακολουθούσε σχεδόν σε κάθε προορισμό. Όπου κι αν βρέθηκαν τα ενοίκια ανέβαιναν εν αντιθέσει με τις αμοιβές που δεν επαρκούσαν ώστε να καλύψουν βασικές ανάγκες. Λος Άντζελες, Σαν Φρανσίσκο, Λονδίνο, Παρίσι είναι μερικές από τις πόλεις όπου τα ενοίκια έχουν γίνει απλησίαστα για τους καλλιτέχνες οι οποίοι μετακομίζουν σε περιοχές εκτός πόλεων όπου τα ενοίκια είναι ακόμη σε λογικά επίπεδα. Εν τω μεταξύ κάτι θετικό συνέβη στο Βερολίνο όπου υπάρχει ακτιβισμός ενάντια στο gentrification και τα ενοίκια έχουν παγώσει για τα επόμενα πέντε έτη για να προστατευθούν οι μόνιμοι κάτοικοι της πόλη.

Σε αυτό το σημείο το ζευγάρι άρχισε να ενδιαφέρεται για ένα πιο βιώσιμο τρόπο ζωής, έτσι στράφηκαν στην κηπουρική, τα βότανα, τη μελισσοκομία και συνέχισαν να ταξιδεύουν. Μετά από κάποια στιγμή αισθάνθηκαν πως οι συνεχείς μετακινήσεις δεν τους άφηναν να χαλαρώσουν. Έτσι ανακάλυψαν τη γιόγκα και το διαλογισμό. Επίσης εκτός από τον εσωτερικό τους κόσμο, το σώμα τους είχε εξαντληθεί εξαιτίας του νομαδικού τρόπου ζωής, έτσι έκοψαν το αλκοόλ, το κάπνισμα κι έγιναν vegan. Έτσι αισθάνθηκαν πως είχαν φορτίσει τις μπαταρίες τους και βρήκαν έναν ακόμη τρόπο για να μειώσουν τα έξοδά τους.

Πριν ακολουθήσουν το νομαδικό τρόπο ζωής, δεν φαντάζονταν πως αυτή η ζωή θα τους άλλαζε ριζικά. Ωστόσο, στο παρόν, αναζητούν το σπίτι των ονείρων τους, το οποίο δεν έχουν βρει ακόμα.

Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, οι Hackedepicciotto θα κάνουν μια στάση στη Death Disco για ένα και μοναδικό live που θα γεμίζει το club με drone, industrial, experimental ηχοτοπία. Θα έχουν στις αποσκευές τους το νέο, έκτο κατά σειρά άλμπουμ τους “The Silver Threshold”.

Μοιραστείτε το

Διαβάστε επίσης